Start

 

 

Al ruim 40 jaar (in 1988) stond deze afbeelding van Bearn Lap in de Drachtster Courant. Hij geeft dan commentaar op dagelijkse gebeurtenissen in Smallingerland. Al weer geruime tijd geleden zijn ze gestopt met deze rubriek. Bearn Lap heeft ongeveer een halve eeuw zijn commentaar kunnen geven, zie hieronder het artikel in de Drachtster Courant van 28 mei 2014.

 

In de periode van 4 maart 1988 t/m 18 oktober 1991 zijn door mij 35 artikelen geschreven in de Drachtster Courant met als titel “Ut Smellingerlâns ferline, Bearn Lap 1724-1792.” Voor de basis voor deze artikelen werd de kroniek van de 18de eeuwse Drachtster kroniekschrijver Bernardus Fabricius gebruikt. Bernardus stond beter bekend als Bearn Lap. Sinds jaar en dag staat hij in de voornoemde krant afgebeeld met commentaar op wat er dan zoal gebeurt in Drachten e.o.

Er zijn toen 35 artikelen verschenen, hoewel er nog velen in concept klaar lagen. Deze concepten komen hier wel aan bod en misschien dat ik er nog wel meer ga schrijven? Want het onderwerp was toentertijd nog niet afgerond. Ze werden in het Fries geschreven, maar hier worden ze in het Nederlands opgenomen. De krant wou ze niet meer opnemen, omdat de reclame in het blad voor ging en dat levert immers meer op, dan lokale geschiedenis. Maar dankzij de moderne technieken en het bestaan van deze website kan ik dan alsnog aan de wens van velen voldoen om toch verder te gaan met de rubriek, die ik in 1988 begonnen ben. Het heeft ruim 20 jaar geduurd voordat er een vervolg komt. Maar eerst komen de oudere 35 afleveringen aan bod. Later gevolgd door de concepten en mogelijk nieuwe afleveringen? Inmiddels zijn alle afleveringen opgenomen.

Klaas J. Bekkema.

 

 

 

Start